Parijs Informatie

Parijs of te wel de stad van de liefde. Met zijn prachtige Eiffeltoren en zijn grote historie. Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en heeft ruim 11 miljoen inwoners. Parijs is de negende grootste stad van Europa. De stad Parijs wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Deze rivier doorkruist de stad en deelt deze in twee gedeelte. Parijs is een van vier wereldsteden, naast New York, Londen en Tokio. Parijs is een wereldstad op verschillende vlakken, er zijn genoeg bezienswaardigheden en musea en gigantische winkelcentra. Er zijn in 2004 een record aantal van 25 miljoen toeristen naar Parijs gekomen. Parijs heeft een uitgebreide geschiedenis met heel veel verschillende bezienswaardigheden die ook weer hun eigen verleden hebben en ook hun eigen geschiedenis kennen.

Parijs ligt in het noorden van Frankrijk en is opgedeeld in twee delen. Omdat de stad in tweeën is gedeeld door een rivier lopen er dertig bruggen door de gehele stad om het ene deel aan het andere te verbinden. Het uitgaansleven in Parijs kent vele mogelijkheden. Overdag kunt u naar de vele bezienswaardigheden gaan bezichtigen en ‘s avonds zijn er vele uitgaansmogelijkheden zoals twee hele bekende nachtclubs De Moulin Rouge en Le Lido twee beroemde nachtclubs in Parijs. Verder vind je in Parijs vele elitenachtclubs waar hoge prijzen gevraagd worden en erg veel entree betaalt moet worden.

Uit eten in Parijs dat kunt u doen bij een van de acht duizend restaurants en bars in Parijs. Er zijn tien drie sterren restaurants. U kunt vrijwel alle keukens uit de hele wereld vinden in Parijs. Er is voor iedereen wel iets te vinden wat die lust. Winkelen kunt u uiteraard ook doen in Parijs er zijn vele prachtige oude winkelstraten waar u alle topmerken en haute couture en parfums winkels kunt vinden. De meeste winkels gaan om 09.00 uur open en sluiten ook weer om 19.00 uur. De meeste winkels zijn op zondag gestolen behalve winkels die in de buurt van toeristische trekpleisters liggen. Zoals wij hier in Nederland de Bijenkorf hebben, zijn er in Parijs gigantische warenhuizen te vinden. De meest bekendste hiervan zijn Galeries Lafayette, Marks & Spencer, Au Bon  Marche.
Dit zijn gigantische warenhuizen waar je naar hartenlust kunt winkelen. Er zijn ook genoeg kleinere winkelstraten waar je de levensbehoefte kunt vinden. Parijs heeft ook nog ongeveer 70 markten die op verschillende dagen geopend zijn, een van de bekendste markten van Parijs is die op Rue Mouffetard. Een aantal bekende winkelstraten zijn:

 • Champs-Elysees
 • Boulevard Haussmann
 • Rue de Rivoli
 • Avenue Montaigne

Parijs staat natuurlijk bekend om de Eiffeltoren, het is het hoogste gebouw van Parijs met een hoogte van 325 meter. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het zevende arrondissement van Parijs. Hij is gebouwd in 1889 en dat is het jaar dat de Franse revolutie zijn honderdste verjaardag vierde.

In Parijs vind je vele bekende musea. Er zijn er welgeteld 150 van de bekende schilderkunst tot wetenschap en internationale culturen. Om de vele musea te bezoeken in Parijs kan je gebruik maken van de museumpas, met deze museumpas heb je toegang tot 60 musea en monumenten in Parijs en de directe omgeving. Een groot voordeel als u met jonge kinderen reist is dat de de meeste musea gratis zijn voor kinderen tot en met 17 jaar. De meeste musea zijn gestolen op maandag of dinsdag en de bekende Franse feestdagen. Een aantal bekende musea in Parijs zijn:

 • Het Louvre – Een van de grootste musea ter wereld
 • Centre Georges Pompidou – Voornamelijk moderne kunst
 •  Musee de Cluny – middeleeuwse collectie
 • Musee Picasso – een museum met voornamelijk kunst van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso.

Wat Parijs zo geweldig maakt zijn de oude bruggen en geweldig onderhouden parken en pleinen. Er zijn in de stad ongeveer 7 bekende bruggen die ter nagedachtenis van wereldberoemde personen zijn gebouwd en personen die in de Franse geschiedenis iets betekent hebben. Bijvoorbeeld de burg die speciaal voor Alexander de derde is gebouwd. Op de vele pleinen die in Parijs te vinden zijn hebben zich veldslagen afgespeeld en daarvan zijn soms nog kenmerken te zien. Deze pleinen worden schoon gehouden en verzorgd zodat het er altijd netjes uitziet net zoals de vele parken in de stad, in de meeste parken zijn parkwachten aanwezig die erop toezien dat iedereen zijn rommel opruimt en zich netjes gedraagt in het park. Een aantal bekende pleinen en parken zijn:

 • Place de la Concorde
 • Place du Tertre
 • Place de la Bastille
 • Place de Clichy
 • Place Charles de Gaulle
 • Place de le Nation
 • Place de la Republique

Bekende parken zijn

 • Jardin des Plantes
 • De Tuilerieen
 • Jardin du Luxembourg
 • Bois de Boulogne
 • Bois de Vincennes
 • Cite universitaire
 • Parc Monceau

Bezienswaardigheden die in de omgeving van Parijs liggen zijn ook wereldberoemd. In de omgeving van Parijs kunt u terecht als u kleine kinderen heeft of gewoon een dagje uit wilt gaan met u geliefde bij Disneyland Resort Parijs of het Parc Astrix dit zijn twee bekende pretparken in de buurt van Parijs. Als u liever een rustigere bezienswaardigheid zoekt en wilt genieten van de historisch objecten van Frankrijk kunt u naar Kasteel Versailles of Kasteel van Fontainebleau. Parijs is een van de leukste steden voor een fantastische vakantie in Frankrijk.

Openbaar vervoer in Parijs

Reizen door en naar Parijs is een genot, het openbaar vervoer netwerk van Parijs is prima in orde. Er zijn ongeveer 16 metro lijnen en dit naast een uitgebreid bustraject. Je kan in Parijs ook de tram pakken die de stad op vier kernlocaties met elkaar verbind. Parijs kent 6 grote treinstations, elke van de stations bediend een eigen regio in Frankrijk en een van de bekendste moet wel Gare du Nore zijn, waar de Thalys en alle andere hogesnelheidstreinen arriveren vanuit Nederland, Luxemburg, België en Duitsland. Deze 6 grote stations zijn zogenaamde kopstations, dit zorgt voor een nadeel je moet vanaf deze stations vaak met de metro naar de kleinere stations reizen, dit kan vaak op vertoon van u doorgaande treinkaartje.

Top 10 bezienswaardigheden in Parijs

Handige Informatie links

http://nl.parisinfo.com/